Himmelbjerget – folkets og fordybelsens bjerg

Forslag stillet af Tine H. Jørgensen 25. februar

Introduktion:

Medl. af bestyrelsen Tine H. Jørgensen skriver nordisk mytologi, folke-fortællinger, natur, vandring, spiritualitet, leg og fordybelse sammen i sin “bjergvision”. (Anders Hougaard)

Elverleg – August Malmström  

                         

Tines tekst:

Skanderborg Kommunes planer om at lave et beton- og glasmonstrum, som skærer sig ind i Himmelbjergets top, meget brede træ gangstier, der fylder over meget af bjerget, en app med reklamer, som kører imens man går op ad bjerget, og meget mere – er en plan mange ikke støtter.

Både folkets stemme, og ”naturens” stemme – trænger til at blive hørt.

Himmelbjerget, 1910

Naturen som fokus

Mange oplever at finde ro, perspektiv og måske endda inspiration, af at færdes i naturen.

Naturen kan på den måde, være en slags forunderlig, berigende kilde. Man har søgt dette – og også en dybere kontakt til ”det større” eller spirituelle – i pilgrimsfærd og andre slags meditativ fordybelse i naturen.

På Himmelbjerget og i området omkring det, har der i tidligere tider, været klosterruter for pilgrimme, ligesom man har gået i området med Himmelbjergsstokke (se billedet nedenfor). I moderne tid har spirituelle grupper, i minimum de sidste 20 år, mødtes på bjerget, der opleves som et centralt sted i en slags landskabs-”energisystem” i Danmark. Nogle mener endda her findes elverfolk! Med andre ord værdsættes området, som et sted med en særlig atmosfære, en mystisk dimension, og en berigende mulighed for fordybelse.

Himmelbjerget har længe været et kendt og skattet fordybelsessted. Achton Friis (1871-1939) skrev: ”Der er i Landskaberne om disse Søer Steder, som i allerhøjeste Grad kræver, at man fordyber sig i dem, gennemsøger dem paa Cykle eller helst tilfods, til syvende og sidst den eneste Maade, hvorpaa man kommer Naturen helt ind paa Livet”.

Han nævnte i øvrigt også, hvordan kulsvierne i gammel tid, oplevede ellefolk (elverfolk) på Himmelbjerget.

Mange tiltrækkes også blot på en mere umiddelbar og mere ”jordnær” måde, af den smukke og betagende natur i området.

Jeg mener ikke at stedets natur går i spænd med flere skærme, beton, gadelygter, selfiespots og glasfacader – men jeg ønsker i stedet (foruden plads til aktivitet, fest og taler), at stedet fortsat får lov til at være et unikt historisk område, hvor man stadig i dag kan finde ro og fordybelse, via reel nærkontakt med naturen.

Visse steder ordineres natur nu på recept – så meget har vi brug for naturen – og den har så sandelig også brug for os i denne sammenhæng, hvor Helhedsplanens ødelæggelse af Himmelbjerget og dets nærområde truer. Med dette forslag ønsker jeg at skabe fokus på, at den version af fremtiden, hvor vi beskytter og passer på naturen er den version, som på alle måder er mest bæredygtig og som samtidig sikrer, at Himmelbjerget også kan give kommende generationer den magi, det nu giver mange besøgende. Som Jane W. Meged, lektor og forsker i turisme ved Roskilde Universitet og leder af turistføreruddannelsen udtrykker det: ”Uhæmmet og utæmmet turisme kan ødelægge attraktionen, og så saver man den gren over, man selv sidder på”.

Mit forslag ift. Himmelbjerget og naturområdet omkring det:

Genbrug de kommunale, sponsor-, forenings- og fondsdonerede millioner

Bjerget: Styrk følelsen af natur og magi på bjerget.

Skanderborg Kommune og private givere, investerede i 2014, 1 million kroner i første fase af et ambitiøst ”legepladsunivers” – en naturlegeplads, baseret på den nordiske mytologi. Himmelbjerget er det højeste bjerg i Asgård (den verden hvor guderne bor), i den nordiske mytologi. Omkring Asgård ligger Midgård (menneskenes verden) og Udgård (jætternes land). Regnbuen Bifrost forbinder Midgård og Asgård. I første fase af legeuniverset, har man bygget Midgård (menneskenes verden). Man har endnu ikke bygget de resterende verdener, eller den planlagte større version af sten man kan hoppe på, der symboliserer Midgårdsormen. Dette ambitiøse univers som blev reklameret stort for er endnu aldrig blevet færdiggjort, selv om legepladsen allerede nu, tiltrækker mange børn og voksne.

Jeg opfordrer til, at det påbegyndte legeunivers på bjerget færdiggøres – gerne i en meget fantasifuld og magisk – men stadig naturlig – version, og gerne i et samarbejde med børn og voksne i lokalområdet.

Ligeledes opfordrer jeg til, at man som en del af dette projekt, opfører andre flotte, smagfulde, magiske, naturlige og fantasifulde elementer, som passer ind i atmosfæren på bjerget – som for eksempel bygninger som den vist her.

Gratis bibliotek lavet af rådden træstamme, Idaho, USA

Det bør roses, at en mindre legeudgave af Himmelbjergets talerstol er en del af det påbegyndte legeunivers. Her står talerstolen helt klar, til at en eller flere jyske ”Greta Thunberg”`er, kan lytte til naturens og folkets stemme, og tale deres sag.

Ved at styrke stemningen af magi og berusende natur på bjerget, øges den oplevelse, som bjerget giver de besøgende. Dette vil harmonere godt med andre nødvendige tiltag, såsom at sætte rækværkene i stand, at gøre stedet mere handicapvenligt, og i det hele taget at gøre Himmelbjerget indbydende og istandsat. Himmelbjerget er et familieudflugtssted, og også derfor, giver det mening at færdiggøre legeuniverset, og dermed ”genbruge” det, som man allerede har investeret mange penge i. Samtidig fremmer denne form for bebyggelse på bjerget fordybelse, fantasi, magi, og indlevelse i vores historiske rødder.

Naturområdet på og omkring bjerget: Styrk mulighederne for fordybelse på og omkring bjerget.

For få år siden, investerede kommuner, fonde osv. (med bred og aktiv involvering af lokalsamfundet) 2,8 millioner kroner (ekskl. moms), i supplerende vandreruter på Himmelbjergruten – og på at formidle dem. Himmelbjergruten beskrives som en af Danmarks skønneste vandreruter; som intet mindre end en himmelsk vandretur! Men både en del lokale og turister er i dag slet ikke opmærksomme på, at disse ruter eksisterer – eller kan ikke overskue, hvor de starter og slutter. Mange kender heller ikke til den soldrevne færge (Danmarks første solenergidrevne færge), som var del af million investeringen.

Solfærgen Søhøjlandet

Jeg opfordrer hermed til, at der dannes en gruppe af borgere som: (1) Laver tydeligere kort og ruter for området, og (2) udvikler samarbejder mellem og aktiviteter med mennesker, der fordyber sig på forskellig måde i naturen – for at promovere og udvikle tiltag med fokus på fordybelse i naturen i området.

For at disse aktiviteter kan være bæredygtige for området, skal aktiviteter og investeringer koordineres, så man sikrer, at området ikke lider overlast eller ændrer karakter, så ro og fordybelse ikke længere er mulig. Man kan hente inspiration i pilgrimsruterne på Endelave og Møn. Ruterne bør mærkes tydeligt, ift. hvilke interesser de tilgodeser; f.eks. ift. gangbesværede og handicappede, dem der søger særligt meget ro, osv.


Himmelbjergstokken: Den traditionelle souvenir, man medbragte fra et besøg på Himmelbjerget

Sådan bedre mærkede og markedsførte ruter, og nye tiltag, vil måske kunne tiltrække nye grupper af besøgende; for eksempel stressramte. Dette vil kunne give større lokale turistindtægter med f.eks. salg af Himmelbjergstokke & andre kvalitetsprodukter, overnatninger m.m. Bedre formidling af områdets kultur, natur, dyreliv, geologi og historie, vil kunne fremme denne bæredygtige og naturbevarende form for turisme.

Himmelrute-march: Det forslås, at opstarten af dette fordybelses-“revival” markeres, med en “Himmelrute”-march, med deltagelse af kendte kunstnere, som har markeret sig ift. Himmelbjerget, såsom Jytte Abildstrøm, Lars Lilholt, Bisse m.fl.. Himmelbjerget skal fortsat være stedet, hvor vi kan mærke naturen, og mulden under fødderne. Vi har brug for bjerget og den fordybelse, det kan give os – nu og fremover. Himmelbjerget inviterer desuden til, at vi gæster det på hver vores måde. Himmelbjerget er – foruden at være et sted for ro og fordybelse – et naturligt samlingssted, for vidt forskellige aktiviteter og mennesker. Det er meget vigtigt, at der fortsat er plads til alle disse tilgange og til alle de forskellige befolkningsgrupper, som benytter bjerget, dets faciliteter og området omkring det.

Kommentarer